Game & watch

Wat is Game & Watch ? 

Game & Watch is de originele serie van zestig LCD spelletje uit de jaren tachtig die gemaakt werden door Nintendo. De bedenker was Gunpei Yokoi die later ook de Gameboy heeft bedacht.

Het verhaal gaat dat Gunpei op het idee kwam toen hij een zakenman met zijn zak rekenmachine zag spelen in de metro. Een LCD scherm was de oplossing die hij zocht. Er waren wel al een paar "handheld games" op de markt maar door de "LED" verlichting die daar in zat verbruikte deze erg veel batterijen en waren dus niet echt praktisch in gebruik.

Nintendo heeft tot de begin jaren negentig Game & Watch spelen gemaakt maar omdat de Gameboy zo een groot succes was werd er besloten om te stopen met de productie Game & Watch.

De spelen hebben een klein monochrome LCD scherm, ze zijn makkelijk om te spelen maar zijn zeer verslavend.
Als extra-tje zat er ook een digitaal klokje in. Vandaar de naam Game & Watch.
Er zijn diversen modellen gemaakt van Silver t/m Crystal Screen plus de éénmalig gemaakte special edition die in Japan gewonnen kon worden met een prijsvraag en deze was niet te koop in de winkels. Deze is dan nu ook het moeilijkst te vinden en als je hem vindt moet je diep in de buidel tasten, prijzen van €650 tot €800 zijn geen uitzondering voor dit model.

Wat je verder moet weten is dat Nintendo in de begin jaren tachtig nog niet het mega bedrijf was wat het nu is. Om toch buiten Japan de spelen te kunnen verkopen gingen zij wereldwijd contracten aan met andere speelgoed fabrikanten om zó de games te kunnen verspreiden over de hele wereld.
Ondanks dat alle spelen gemaakt zijn door Nintendo in Japan, deden de speelgoed fabrikanten er een eigen verpakking omheen en gaven het uit onder hun eigen naam.
Zo zijn er de volgende merken:

  1. CGL voor Engeland
  2. Futuretronics voor Australië
  3. Tricotronic voor Duitsland
  4. Videopoche voor België
  5. Pocketsize voor Amerika en Canada
  6. Ji21 voor Frankrijk
  7. Mego voor Amerika (Plastic verpakking op karton)
  8. Nintendo of America (NOA) is opgericht nadat Mego bankroet was gegaan.


Dus nu weet je waarom er diversen verpakkingen en merken zijn die je tegen komt.

En dan zijn er ook nog meerderen uitgaven van het zelfde spel. Sommigen Wide Screen en Multi Screen modellen zijn zelfs voor de 4e keer uitgegeven en alle hebben een kleine afwijking in de verpakking. Ik beperk mij op de site tot de 1e en 2e versies van een spel die uitgegeven zijn door Nintendo zelf.

Er zijn twee soorten verzamelaars de eerste wil gewoon het spel hebben. De tweede wil het spel zo kompleet mogelijk hebben in een zo mooi mogelijke staat en dan het liefst nog van de 1e uitgave!Ik behoor tot de tweede categorie en zal daarom ook per serie vermelden wat er allemaal in de doos zat toen het spel nieuw verkocht werd zodat je opzoek kunt gaan naar de zó kompleet mogelijke spelen.Let op!! Er zijn vervalste doosje en instructie boekjes op de markt gebracht. Er zijn nog geen gevallen bekend van vervalste spelen. Meestal zie je ze op Engels talige veiling sites onder het mom van "een niet geopende doos gevonden in oud magazijn" of iets dergelijks wees dus altijd voorzichtig bij zulke advertenties!.

Mocht je nog met vragen blijven zitten en kan je het niet vinden op het net, neem dan gerust contact met me op en ik zal kijken of ik een antwoord weet op je vraag.

Groet
Manus


*Delen van deze tekst zijn vertaalt uit de zeer uitgebreide F.A.Q. van                          Michael Panayiotakis

MikesNintendoGameWatchFAQ.pdf

En een aantal foto's komen van de site van Torsten Lindh deze Zweed heeft de mooiste verzameling die ik tot nu toe gezien heb en een zeer uitgebreide web site over de Nintendo Game & Watch spelen.


© Manus 2012